REGULAMIN STOŁÓWKI SZKOLNEJ

REGULAMIN STOŁÓWKI SZKOLNEJ
§ 1
PODSTAWA PRAWNA:
-
106 ust. 1-3 ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. Prawo oświatowe (Dz. U. z 2020 r. poz. 910 i 1378)
-
3 ustawy z dnia 05.09.2016 r. o szczególnych zasadach rozliczeń podatku od towarów i usług oraz dokonywania zwrotu środków publicznych przeznaczonych na realizację projektów finansowanych z udziałem środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej lub od państw członkowskich Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu przez jednostki samorządu terytorialnego (Dz. U. z 2016 r. poz. 1454 ze zm.)
-
Rozporządzenie Ministra Edukacji i Sportu z dnia 31 grudnia 2002r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny w publicznych i niepublicznych szkołach i placówkach (Dz.U. z 2020r. poz. 1166)
-
481 Kodeksu Cywilnego
-
Statut Szkoły Podstawowej nr 4 im. Mikołaja Kopernika w Puławach.
§ 2
Stołówka jest miejscem spożywania posiłków przygotowanych przez kuchnię szkolną dla uczniów, nauczycieli i pracowników Szkoły Podstawowej nr 4 im. Mikołaja Kopernika w Puławach.
§ 3
I. UPRAWNIENIA DO KORZYSTANIA ZE STOŁÓWKI:
-
Ze stołówki szkolnej mogą korzystać uczniowie Szkoły Podstawowej nr 4 im. Mikołaja Kopernika w Puławach oraz nauczyciele i pracownicy szkoły.
-
Ze stołówki korzystają uczniowie wnoszący opłaty indywidualnie oraz bezpłatnie
na podstawie decyzji MOPS, GOPS.
§ 4
Ogólne zasady funkcjonowania stołówki:
-
Obiady wydawane są od dnia, w którym wpłynęła opłata za obiady na konto szkoły.
-
Wpłaty za obiady przyjmowane są wyłącznie na konto szkoły od 25 dnia każdego miesiąca do przedostatniego dnia danego miesiąca. Płatności za miesiąc styczeń regulujemy na początku stycznia.
-
Przy wpłatach po terminie będą naliczane odsetki ustawowe.
-
Kartę obiadową uczeń odbiera u intendentki.
-
Uczeń otrzymując obiad zobowiązany jest oddać w okienku numerek z karty obiadowej na dany dzień.
-
W przypadku zniszczenia lub zagubienia karty obiadowej należy to zgłosić intendentce.
-
Uczniom w razie utraty karty obiadowej będą wydawane duplikaty karty obiadowej.
-
W sytuacjach uzasadnionych, wynikających z nieobecności ucznia w szkole, możliwe jest dokonanie odpisu za obiad,
-
W okresie zimowym, w zależności od posiadanych środków finansowych, wydawane są bezpłatne zupy dla uczniów.
-
Zupy te mogą spożywać wszyscy uczniowie na ostatniej przerwie obiadowej.
§ 5
Zasady wydawania obiadów:
-
Obiady wydawane są w godzinach:
Oddział przedszkolny godz. 12:00
klasa 1-8 godz. 11:30, 12:30, 13:30
-
Na stołówce przebywają wyłącznie osoby spożywające obiad oraz dyżurujący nauczyciele.
-
Wykluczone jest spożywanie obiadu za dziecko na miejscu w stołówce szkolnej.
-
W przypadku wyjść klasowych, wycieczek, zawodów itp. opiekun grupy zobowiązany jest dzień wcześniej zgłosić ten fakt intendentce, w celu odwołania obiadów lub uzgodnienia innej godziny wydania obiadu dla tych dzieci.
§ 6
Zasady zachowania się w stołówce szkolnej:
-
Uczniowie mogą przebywać w stołówce tylko w celu spożycia obiadu.
-
Uczniowie zobowiązani są do przestrzegania poleceń wydawanych przez nauczyciela dyżurującego oraz personel kuchni.
-
Na stołówce uczniowie:
-
zachowują się cicho, spokojnie i kulturalnie przy spożywaniu posiłku
-
dbają o czystość i porządek przy okienku i przy stole
-
szanują sztućce, naczynia oraz stoliki i inne sprzęty
-
szanują jedzenie, nie bawią się nim i nie rzucają
-
zostawiają po sobie porządek,
IV Procedura dokonywania odpisu
-
W sytuacjach uzasadnionych, wynikających z nieobecności ucznia w szkole, możliwe jest dokonywanie odpisu z pojedynczych obiadów, pod warunkiem zgłoszenia nieobecności ucznia
w sekretariacie szkoły lub u intendentki. -
Zgłoszenia należy dokonywać najpóźniej do godz. 8.00 pierwszego dnia nieobecności.
W przypadku zgłoszenia po godz. 8.00 odpis będzie dokonany od następnego dnia. -
Odpisu dokonuje się po przedłożeniu karty obiadowej z niewykorzystanymi numerkami.
-
W razie zniszczenia karty obiadowej należy dostarczyć zniszczoną kartę do intendentki.