Jadłospis

DATA OBIAD

20.11.2023 r.

Poniedziałek

Krupnik jęczmienny 1, chleb regionalny 1
Kotlety pożarskie 1,3, ziemniaki,
surówka colesłw, kompot porzeczkowy

2107.11.2023 r.

Wtorek

Kapuśniak ze słodkiej kapusty, chleb regionalny i żytni 1
Makaron kokardki z musem truskawkowym i śmietaną 1,7,
lemoniada pomarańczowa

22.11.2023 r.

Środa 

Zacierka, chleb pszenny i żytni 1
Morszczuk argentyński smażony 4, ziemniaki,
surówka z kapusty kiszonej, marchewki i jabłek,
kompot truskawkowy

23.11.2023 r.

Czwartek

Zupa pomidorowa z makaronem 1,7,
Antrykot z piersi kurczaka 1,3, ziemniaki, fasolka szparagowa z wody,
kompot wieloowocowy

24.11.2023 r.

Piątek

Zupa krem z dyni z groszkiem ptysiowym 1,7,
Pierogi ruskie polewane boczkiem 1,4, ziemniaki,
surówka z marchewki, jabłek i żurawiny 7,
kompot ze śliwką

 

Dopuszcza się zmiany w jadłospisie ze względów organizacyjnych.

 

14 ALERGENÓW – SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

  1. ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN TJ. PSZENICA, ŻYTO, JĘCZMIEŃ, OWIES, ORKISZ
  2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
  3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE
  4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE
  5. ORZESZKI ZIEMNE
  6. SOJA I JEJ POCHODNE Z WYJĄTKIEM OLEJU I TŁUSZCZU SOJOWEGO
  7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
  8. ORZECHY TJ.: MIGDAŁY, ORZECHY LASKOWE, ORZECHY WŁOSKIE, ORZECHY NERKOWCA, PISTACJE
  9. SELER I PRODUKTY POCHODNE
  10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
  11. NASIONA SEZAMU I PRODULTY POCHODNE
  12. DWUTLENEK SIARKI
  13. ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE
  14. MIECZAKI I PRODUKTY POCHODNE

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka, majeranek, tymianek, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, kwasek cytrynowy, czosnek granulowany i cukier.

Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie (przy każdym daniu numer alergenu). Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie nietolerancji zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z ww. rozporządzenia.