Jadłospis

 

DATA OBIAD

04.03.2024 r.

Poniedziałek

Zupa ogórkowa 1,7, chleb regionalny 1,

Gulasz wieprzowy z kaszą gryczaną 1,3, surówka z porów, marchewki

 i jabłek 7, kompot ze śliwką

05.03.2024 r.

Wtorek

Zupa z grochu łupanego 1,7, chleb regionalny i żytni 1,

Makaron z truskawkami i śmietaną1,7,

kompot z czarną porzeczką

06.03.2024 r.

Środa 

Krupnik ryżowy 1, chleb pszenny 1,

Ryba po grecku z warzywami 4, ziemniaki, jabłko,

kompot wieloowocowy

07.03.2024 r.

Czwartek

Barszcz czerwony, chleb mieszany 1,7,

Udko z kurczaka pieczone, ryż 1, mix warzyw z wody, kompot ze śliwką

08.03.2024 r.

Piątek

Zupa pomidorowa z makaronem 1,7,

Pierogi ruskie polewane boczkiem 1,7, surówka colesław,

kompot wieloowocowy

 

Dopuszcza się zmiany w jadłospisie ze względów organizacyjnych.

 

14 ALERGENÓW – SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

  1. ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN TJ. PSZENICA, ŻYTO, JĘCZMIEŃ, OWIES, ORKISZ
  2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
  3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE
  4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE
  5. ORZESZKI ZIEMNE
  6. SOJA I JEJ POCHODNE Z WYJĄTKIEM OLEJU I TŁUSZCZU SOJOWEGO
  7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
  8. ORZECHY TJ.: MIGDAŁY, ORZECHY LASKOWE, ORZECHY WŁOSKIE, ORZECHY NERKOWCA, PISTACJE
  9. SELER I PRODUKTY POCHODNE
  10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
  11. NASIONA SEZAMU I PRODULTY POCHODNE
  12. DWUTLENEK SIARKI
  13. ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE
  14. MIECZAKI I PRODUKTY POCHODNE

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka, majeranek, tymianek, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, kwasek cytrynowy, czosnek granulowany i cukier.

Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie (przy każdym daniu numer alergenu). Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie nietolerancji zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z ww. rozporządzenia.