Jadłospis

DATA ŚNIADANIE OBIAD

05.12.2022 r.

Poniedziałek

Chleb z masłem i pasztetem 1,7,

pomidor, rzodkiewka, ogórek, papryka, szczypiorek, herbata z cytryną

Zupa ogórkowa z  jarzynami i natką pietruszki  1,7, chleb1

Klopsik w sosie pomidorowym z kaszą jęczmienną 1, surówka z kapusty pekińskiej, papryki, pomidorów suszonych, ogórka, kukurydzy, kompot z owoców mrożonych

06.12.2022 r.

Wtorek

 Chleb z masłem, parówka na gorąco 1,7, ketchup, pomidor, szczypiorek, herbata z cytryną

Zupa jarzynowa z natką pietruszki 1,7, chleb1

Łazanki z kapustą kiszoną i kiełbaską 1 ,

kompot z owoców mrożonych

 

07.12.2022 r.

Środa 

 

 

Płatki owsiane na mleku 1,7,

Bułka maślana z masłem i miodem,1,7, herbata z cytryną

Zupa pomidorowa z ryżem, jarzynami i natką pietruszki 1,7,

Kotlet schabowy 1,3, ziemniaki, marchewka mini z wody, kompot z owoców mrożonych

08.12.2022 r.

Czwartek

Chleb z masłem, pasta z makreli, jajka i ogórka 1,7,3, pomidor, szczypiorek, papryka, szczypiorek, herbata z cytryną

Zupa grochowa z jarzynami i natką pietruszki 1,7, chleb1

Makaron z truskawkami i śmietaną 1,7,

kompot z owoców mrożonych

09.12.2022 r.

Piątek

Chleb z masłem, jajko na twardo 1,7,3, pomidor, rzodkiewka, ogórek, papryka, szczypiorek, herbata z cytryną

Zupa owocowa z makaronem 7,1,

Morszczuk kapski po grecku z warzywami 4, ziemniaki, kompot z owoców mrożonych

 

Dopuszcza się zmiany w jadłospisie ze względów organizacyjnych.

 

14 ALERGENÓW – SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

  1. ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN TJ. PSZENICA, ŻYTO, JĘCZMIEŃ, OWIES, ORKISZ
  2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
  3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE
  4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE
  5. ORZESZKI ZIEMNE
  6. SOJA I JEJ POCHODNE Z WYJĄTKIEM OLEJU I TŁUSZCZU SOJOWEGO
  7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
  8. ORZECHY TJ.: MIGDAŁY, ORZECHY LASKOWE, ORZECHY WŁOSKIE, ORZECHY NERKOWCA, PISTACJE
  9. SELER I PRODUKTY POCHODNE
  10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
  11. NASIONA SEZAMU I PRODULTY POCHODNE
  12. DWUTLENEK SIARKI
  13. ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE
  14. MIECZAKI I PRODUKTY POCHODNE

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka, majeranek, tymianek, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, kwasek cytrynowy, czosnek granulowany i cukier.

Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie (przy każdym daniu numer alergenu). Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie nietolerancji zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z ww. rozporządzenia.