Jadłospis
DATA | OBIAD |
04.03.2024 r. Poniedziałek |
Zupa ogórkowa 1,7, chleb regionalny 1, Gulasz wieprzowy z kaszą gryczaną 1,3, surówka z porów, marchewki i jabłek 7, kompot ze śliwką |
05.03.2024 r. Wtorek |
Zupa z grochu łupanego 1,7, chleb regionalny i żytni 1, Makaron z truskawkami i śmietaną1,7, kompot z czarną porzeczką |
06.03.2024 r. Środa |
Krupnik ryżowy 1, chleb pszenny 1, Ryba po grecku z warzywami 4, ziemniaki, jabłko, kompot wieloowocowy |
07.03.2024 r. Czwartek |
Barszcz czerwony, chleb mieszany 1,7, Udko z kurczaka pieczone, ryż 1, mix warzyw z wody, kompot ze śliwką |
08.03.2024 r. Piątek |
Zupa pomidorowa z makaronem 1,7, Pierogi ruskie polewane boczkiem 1,7, surówka colesław, kompot wieloowocowy |
Dopuszcza się zmiany w jadłospisie ze względów organizacyjnych.
14 ALERGENÓW – SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
- ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN TJ. PSZENICA, ŻYTO, JĘCZMIEŃ, OWIES, ORKISZ
- SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
- JAJA I PRODUKTY POCHODNE
- RYBY I PRODUKTY POCHODNE
- ORZESZKI ZIEMNE
- SOJA I JEJ POCHODNE Z WYJĄTKIEM OLEJU I TŁUSZCZU SOJOWEGO
- MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
- ORZECHY TJ.: MIGDAŁY, ORZECHY LASKOWE, ORZECHY WŁOSKIE, ORZECHY NERKOWCA, PISTACJE
- SELER I PRODUKTY POCHODNE
- GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
- NASIONA SEZAMU I PRODULTY POCHODNE
- DWUTLENEK SIARKI
- ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE
- MIECZAKI I PRODUKTY POCHODNE
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka, majeranek, tymianek, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, kwasek cytrynowy, czosnek granulowany i cukier.
Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie (przy każdym daniu numer alergenu). Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie nietolerancji zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z ww. rozporządzenia.