Jadłospis

DATA | ŚNIADANIE | OBIAD |
09.09.2024 r. Poniedziałek |
Chleb pszenny z masłem, 1,7, twarożek ze szczypiorkiem, pomidor, ogórek, papryka, rzodkiewka |
Barszcz biały z kiełbaską i ziemniakami 1,7, chleb regionalny pszenny1 |
10.09.2024 r. Wtorek
|
Chleb pszenny z masłem, parówka na gorąco 1,7, ketchup, pomidor, szczypiorek, herbatka owocowa z cytryną |
Zupa meksykańska, chleb1, Naleśniki z serem, dżemem i śmietaną 1,3,7, banan, kompot z czarną porzeczką |
11.09.2024 r. |
Bułka grahamka z masłem i serem żółtym 1,7, rzodkiewka, sałata, pomidor, papryka, ogórek, herbata z cytryną |
Zupa z grochu łupanego 1, Ratatouille z mięsem drobiowym, warzywami i kolorowym makaronem 1, kompot truskawkowy |
12.09.2024 r. Czwartek
|
Bułka wrocławska z masłem i miodem 1,7, kakao |
Zupa ogórkowa 1,7, chleb1 Kotlet schabowy 1,3, ziemniaki, marchewka mini z wody, kompot ze śliwką |
13.09.2024 r. Piątek
|
Chleb regionalny z masłem, pasta z makreli, jajka i ogórka 1,7, rzodkiewka, pomidor, papryka, herbata owocowa z cytryną |
Zupa krem z brokułów z groszkiem ptysiowym 7,1, Pierogi ruskie polewane boczkiem 1,7, mix sałat z pomidorkami, papryką i suszonymi pomidorami w sosie winegret, kompot wieloowocowy |
Dopuszcza się zmiany w jadłospisie ze względów organizacyjnych.
14 ALERGENÓW – SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
- ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN TJ. PSZENICA, ŻYTO, JĘCZMIEŃ, OWIES, ORKISZ
- SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
- JAJA I PRODUKTY POCHODNE
- RYBY I PRODUKTY POCHODNE
- ORZESZKI ZIEMNE
- SOJA I JEJ POCHODNE Z WYJĄTKIEM OLEJU I TŁUSZCZU SOJOWEGO
- MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
- ORZECHY TJ.: MIGDAŁY, ORZECHY LASKOWE, ORZECHY WŁOSKIE, ORZECHY NERKOWCA, PISTACJE
- SELER I PRODUKTY POCHODNE
- GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
- NASIONA SEZAMU I PRODULTY POCHODNE
- DWUTLENEK SIARKI
- ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE
- MIECZAKI I PRODUKTY POCHODNE
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka, majeranek, tymianek, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, kwasek cytrynowy, czosnek granulowany i cukier.
Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie (przy każdym daniu numer alergenu). Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie nietolerancji zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z ww. rozporządzenia.