Jadłospis

DATA | ŚNIADANIE | OBIAD |
05.12.2022 r. Poniedziałek |
Chleb z masłem i pasztetem 1,7, pomidor, rzodkiewka, ogórek, papryka, szczypiorek, herbata z cytryną |
Zupa ogórkowa z jarzynami i natką pietruszki 1,7, chleb1 Klopsik w sosie pomidorowym z kaszą jęczmienną 1, surówka z kapusty pekińskiej, papryki, pomidorów suszonych, ogórka, kukurydzy, kompot z owoców mrożonych |
06.12.2022 r. Wtorek |
Chleb z masłem, parówka na gorąco 1,7, ketchup, pomidor, szczypiorek, herbata z cytryną |
Zupa jarzynowa z natką pietruszki 1,7, chleb1 Łazanki z kapustą kiszoną i kiełbaską 1 , kompot z owoców mrożonych |
07.12.2022 r. Środa
|
Płatki owsiane na mleku 1,7, Bułka maślana z masłem i miodem,1,7, herbata z cytryną |
Zupa pomidorowa z ryżem, jarzynami i natką pietruszki 1,7, Kotlet schabowy 1,3, ziemniaki, marchewka mini z wody, kompot z owoców mrożonych |
08.12.2022 r. Czwartek |
Chleb z masłem, pasta z makreli, jajka i ogórka 1,7,3, pomidor, szczypiorek, papryka, szczypiorek, herbata z cytryną
|
Zupa grochowa z jarzynami i natką pietruszki 1,7, chleb1 Makaron z truskawkami i śmietaną 1,7, kompot z owoców mrożonych |
09.12.2022 r. Piątek |
Chleb z masłem, jajko na twardo 1,7,3, pomidor, rzodkiewka, ogórek, papryka, szczypiorek, herbata z cytryną |
Zupa owocowa z makaronem 7,1, Morszczuk kapski po grecku z warzywami 4, ziemniaki, kompot z owoców mrożonych |
Dopuszcza się zmiany w jadłospisie ze względów organizacyjnych.
14 ALERGENÓW – SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
- ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN TJ. PSZENICA, ŻYTO, JĘCZMIEŃ, OWIES, ORKISZ
- SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
- JAJA I PRODUKTY POCHODNE
- RYBY I PRODUKTY POCHODNE
- ORZESZKI ZIEMNE
- SOJA I JEJ POCHODNE Z WYJĄTKIEM OLEJU I TŁUSZCZU SOJOWEGO
- MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
- ORZECHY TJ.: MIGDAŁY, ORZECHY LASKOWE, ORZECHY WŁOSKIE, ORZECHY NERKOWCA, PISTACJE
- SELER I PRODUKTY POCHODNE
- GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
- NASIONA SEZAMU I PRODULTY POCHODNE
- DWUTLENEK SIARKI
- ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE
- MIECZAKI I PRODUKTY POCHODNE
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka, majeranek, tymianek, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, kwasek cytrynowy, czosnek granulowany i cukier.
Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie (przy każdym daniu numer alergenu). Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie nietolerancji zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z ww. rozporządzenia.