Jadłospis

 

DATA ŚNIADANIE OBIAD

09.09.2024 r.

Poniedziałek

Chleb pszenny z masłem, 1,7, twarożek ze szczypiorkiem, pomidor, ogórek, papryka, rzodkiewka
herbata owocowa z cytryną

Barszcz biały z kiełbaską i ziemniakami 1,7, chleb regionalny pszenny1
Gulasz wieprzowy z kaszą gryczaną 1,7,  kompot wieloowocowy

10.09.2024 r.

Wtorek

Chleb pszenny z masłem, parówka na gorąco 1,7, ketchup, pomidor, szczypiorek, herbatka owocowa z cytryną

Zupa meksykańska, chleb1,

Naleśniki z serem, dżemem i śmietaną 1,3,7,

banan, kompot z czarną porzeczką

11.09.2024 r.
Środa

Bułka grahamka z masłem i serem żółtym 1,7, rzodkiewka, sałata,  pomidor, papryka, ogórek,  herbata z cytryną

Zupa z grochu łupanego 1,

Ratatouille z mięsem drobiowym, warzywami i kolorowym makaronem 1, kompot truskawkowy

12.09.2024 r.

Czwartek

Bułka wrocławska z masłem i miodem 1,7, kakao

Zupa ogórkowa 1,7, chleb1

Kotlet schabowy 1,3, ziemniaki, marchewka mini z wody, kompot ze śliwką

13.09.2024 r.

Piątek

Chleb regionalny z masłem, pasta z makreli, jajka i ogórka 1,7, rzodkiewka, pomidor, papryka, herbata owocowa z cytryną

Zupa krem z brokułów z groszkiem ptysiowym 7,1,

Pierogi ruskie polewane boczkiem 1,7, mix sałat z pomidorkami, papryką i suszonymi pomidorami w sosie winegret, kompot wieloowocowy

 

Dopuszcza się zmiany w jadłospisie ze względów organizacyjnych.

 

14 ALERGENÓW – SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

  1. ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN TJ. PSZENICA, ŻYTO, JĘCZMIEŃ, OWIES, ORKISZ
  2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
  3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE
  4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE
  5. ORZESZKI ZIEMNE
  6. SOJA I JEJ POCHODNE Z WYJĄTKIEM OLEJU I TŁUSZCZU SOJOWEGO
  7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
  8. ORZECHY TJ.: MIGDAŁY, ORZECHY LASKOWE, ORZECHY WŁOSKIE, ORZECHY NERKOWCA, PISTACJE
  9. SELER I PRODUKTY POCHODNE
  10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
  11. NASIONA SEZAMU I PRODULTY POCHODNE
  12. DWUTLENEK SIARKI
  13. ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE
  14. MIECZAKI I PRODUKTY POCHODNE

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka, majeranek, tymianek, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, kwasek cytrynowy, czosnek granulowany i cukier.

Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie (przy każdym daniu numer alergenu). Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie nietolerancji zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z ww. rozporządzenia.