Od cebulki do szczypiorku

czy-mozna-mrozic-szczypiorek-odpowiedz-was-zaskoczy-7594-1_1.jpg

Szczypiorek” – Danuta Gellnerowa

Włożyłam do ziemi cebulę
w zeszły wtorek,
teraz mam w doniczce
zielony szczypiorek.
Jeżeli przyjdziecie
do mnie mili goście,
to mnie o szczypiorek
zielony poproście.

Wraz z nadejściem wiosny dzieci z klasy 2 b posadziły cebulkę. Drugoklasiści zapoznali się z jej budową, kolorem, fakturą, zapachem,sprawdzili gdzie wyrosną korzonki a gdzie wyczekiwany szczypiorek. Przypomnieliśmy sobie, co to znaczy „ubierać się na cebulkę”. Poznaliśmy też kilka ciekawostek z nią związanych:

  • Pierwsze wzmianki o cebuli odkryto na ścianach piramid egipskich. Zajmuje ona ważne miejsce w spisie pokarmów podawanych robotnikom budującym piramidy. Uznano ją wówczas za produkt „dodający chęci do pracy.

  • W Starożytnej Grecji sportowcy jedli duże ilości cebuli. Wierzono, że wydatnie poprawia ona sprawność fizyczną.

  • Właściwości lecznicze i smakowo-aromatyczne cebuli doceniła medycyna i wszystkie kuchnie świata. Najpopularniejszą odmianą jest cebula żółta, można również kupić cebulę czerwoną, cebulę dymkę, cebulę cukrową czy szalotkę.

  • Do Polski najprawdopodobniej przywędrowała zza zachodniej granicy.

    Nie możemy doczekać się zielonego szczypiorku, by zrobić z nim pyszne i zdrowe drugie śniadanie.