Od cebulki do szczypiorku
„Szczypiorek” – Danuta Gellnerowa
Włożyłam do ziemi cebulę
w zeszły wtorek,
teraz mam w doniczce
zielony szczypiorek.
Jeżeli przyjdziecie
do mnie mili goście,
to mnie o szczypiorek
zielony poproście.
Wraz z nadejściem wiosny dzieci z klasy 2 b posadziły cebulkę. Drugoklasiści zapoznali się z jej budową, kolorem, fakturą, zapachem,sprawdzili gdzie wyrosną korzonki a gdzie wyczekiwany szczypiorek. Przypomnieliśmy sobie, co to znaczy „ubierać się na cebulkę”. Poznaliśmy też kilka ciekawostek z nią związanych:
-
Pierwsze wzmianki o cebuli odkryto na ścianach piramid egipskich. Zajmuje ona ważne miejsce w spisie pokarmów podawanych robotnikom budującym piramidy. Uznano ją wówczas za produkt „dodający chęci do pracy.
-
W Starożytnej Grecji sportowcy jedli duże ilości cebuli. Wierzono, że wydatnie poprawia ona sprawność fizyczną.
-
Właściwości lecznicze i smakowo-aromatyczne cebuli doceniła medycyna i wszystkie kuchnie świata. Najpopularniejszą odmianą jest cebula żółta, można również kupić cebulę czerwoną, cebulę dymkę, cebulę cukrową czy szalotkę.
-
Do Polski najprawdopodobniej przywędrowała zza zachodniej granicy.
Nie możemy doczekać się zielonego szczypiorku, by zrobić z nim pyszne i zdrowe drugie śniadanie.